School of Advanced Engineering
Department of Applied Chemistry
Update date:2024/03/27
Professor
IIJIMA Youko

Research History

  1. 2010/04/01-2021/03/31神奈川工科大学教授
  2. 2005/04/01-2010/03/31財団法人かずさDNA研究所
  3. 2002/01-2005/03/31米国:ミシガン大学 分子細胞発生生物学部 博士研究員
  4. 1999/04/01-2002/03/31お茶の水女子大学 大学院人間文化研究科 助手
  5. 2021/04-9999Kogakuin UniversitySchool of Advanced Engineering Department of Applied Chemistry

Degree

  1. 博士(学術)お茶の水女子大学

Research Areas

  1. Food Chemistry

Research Interests

  1. Food Flavor
  2. Metabolomics
  3. Food Chemistry
  4. ハーブ香辛料
  5. 和食
  6. フレーバーオミクス
  7. 香気成分の生合成

Subject of Research

  1. 2021/04/01-2022/03/31Quality evaluation of food by comprehensive analysis of constituents
  2. 2021/04/01-2022/03/31Development of high-throughput food aroma analysis methods
  3. 2021/04/01-2022/03/31Identification and structural determination of food ingredients involved in food quality

Proposed Theme of Joint or Funded Research

  1. 食品の香気分析

Books and Other Publications

  1. 新スタンダード栄養・食物シリーズ 食品学ー食品成分と機能性ー東京化学同人
  2. First Stageシリーズ 精選栄養学実教出版
  3. 食品の科学各論理工図書
  4. 管理栄養士講座 新版食品学建帛社
  5. 2023/11栄養実教出版

Reviewed papers

  1. 2024/01/18jointSuperior high-efficiency and high-throughput volatile flavor extraction of Japanese fermented seasonings by solvent-assisted stir bar solid extraction (SA-SBSE) with reverse extraction  J. Biosci. Bioeng.
  2. 2021/11/16Processing of Airborne Green Leaf Volatiles for Their Glycosylation in the Exposed PlantsFrontiers in Plant ScienceFrontiers Media SA
  3. 2021/06/08jointTomato E8 Encodes a C-27 Hydroxylase in Metabolic Detoxification of α-Tomatine during Fruit RipeningPlant Cell Physiol.
  4. 2020Changes in the Volatile Profiles of Commercial Straight Pressed Tomato Juice Upon HeatingJapan Journal of Food EngineeringJapan Society for Food Engineering
  5. 2020/01/01Identification of α-Tomatine 23-Hydroxylase Involved in the Detoxification of a Bitter GlycoalkaloidPlant and Cell PhysiologyOxford University Press (OUP)

Editorial papers / Articles

  1. 2023/10/01only食品における香り計測からの質的評価アプローチ~分析技術の動向と課題食品と開発インフォーママーケッツジャパン
  2. 2022/09/12onlyFood Metabolomics: Current application for quality evaluation of foodsThe Soft Drinks Technology
  3. 2020フードミクスで食品の品質を評価する(一財)食品分析開発センターSUNATECメールマガジン
  4. 2020/04食品成分分析におけるデータサイエンスの活用FFIジャーナル
  5. 2018Recent Advances and Applications in Food Flavor AnalysisJ.Cook.Sci.JpnThe Japan Society of Cookery Science

Proceedings of international conference

  1. 2012/02Conversion of atmospheric green leaf volatiles into defensive compound in intact tomato plants for plant-to-plant signalingGordon Research Conferences Plant Volatiles, Ventura (USA)

Presentations

  1. 2024/03/27Evaluation of changes in aroma characteristics of miso soup during warming and determination of the factors involved日本農芸化学会2024年度大会
  2. 2024/03/25Stability of DPP-4 inhibitory peptides from edible algae under food processing conditions and gastrointestinal digestions日本農芸化学会2024年度大会
  3. 2023/10/19おいしさの評価~いろんな成分情報から調べるアプローチ~日本化学会秋季事業 第13回CSJ化学フェスタ2023
  4. 2023/09/10食用キノコの種類の違いによる香気組成の比較日本調理科学会2023年度大会
  5. 2023/09/09かつお節粉の保存条件がかつおだしの香気成分組成に与える影響日本調理科学会2023年度大会

Awards

  1. 2019/03女性研究者賞(日本農芸化学会)
  2. 2015/08奨励賞(日本食品科学工学会)

Scientific research expenses adopted task

  1. 論理的根拠に基づく和食の風味継承を目指す和風調味料のフレーバーオミクス解析
  2. 2011/04-2014/03Studies on the interactions between odorant and taste component on the improvement of food preference by combination of chemical analysis and sensory evaluation

Social Activities

  1. 2023/11/09-2023/11/09食品のおいしさの化学~食品の製造や調理で起こる化学反応

Professional Memberships

  1. JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
  2. 日本食品分析学会
  3. JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY
  4. JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE
  5. THE JAPAN SOCIETY OF HOME ECONOMICS

Committee Memberships

  1. 2022/12-present日本食糧新聞社食品ニューテクノロジー研究会 企画委員 新技術・食品開発賞 選考委員
  2. 2021/10/01-2023/09/30内閣府食品安全委員会事務局食品安全委員会専門調査会(香料ワーキンググループ) 専門委員
  3. 2021/04/01-2024/03/31一般財団法人 バイオインダストリー協会バイオインダストリー奨励賞選考委員会