School of Advanced Engineering
Department of Applied Chemistry
日本語
English
Update date:2024/03/27
Professor
IIJIMA Youko
Research History
2010/04/01-2021/03/31
神奈川工科大学
教授
2005/04/01-2010/03/31
財団法人かずさDNA研究所
2002/01-2005/03/31
米国:ミシガン大学 分子細胞発生生物学部 博士研究員
1999/04/01-2002/03/31
お茶の水女子大学 大学院人間文化研究科 助手
2021/04-9999
Kogakuin University
School of Advanced Engineering Department of Applied Chemistry
Degree
博士(学術)
お茶の水女子大学
Research Areas
Food Chemistry
Research Interests
Food Flavor
Metabolomics
Food Chemistry
ハーブ香辛料
和食
フレーバーオミクス
香気成分の生合成
Subject of Research
2021/04/01-2022/03/31
Quality evaluation of food by comprehensive analysis of constituents
2021/04/01-2022/03/31
Development of high-throughput food aroma analysis methods
2021/04/01-2022/03/31
Identification and structural determination of food ingredients involved in food quality
Proposed Theme of Joint or Funded Research
食品の香気分析
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Books and Other Publications
新スタンダード栄養・食物シリーズ 食品学ー食品成分と機能性ー
東京化学同人
First Stageシリーズ 精選栄養学
実教出版
食品の科学各論
理工図書
管理栄養士講座 新版食品学
建帛社
2023/11
栄養
実教出版
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Reviewed papers
2024/01/18
joint
Superior high-efficiency and high-throughput volatile flavor extraction of Japanese fermented seasonings by solvent-assisted stir bar solid extraction (SA-SBSE) with reverse extraction
J. Biosci. Bioeng.
2021/11/16
Processing of Airborne Green Leaf Volatiles for Their Glycosylation in the Exposed Plants
Frontiers in Plant Science
Frontiers Media SA
2021/06/08
joint
Tomato E8 Encodes a C-27 Hydroxylase in Metabolic Detoxification of α-Tomatine during Fruit Ripening
Plant Cell Physiol.
2020
Changes in the Volatile Profiles of Commercial Straight Pressed Tomato Juice Upon Heating
Japan Journal of Food Engineering
Japan Society for Food Engineering
2020/01/01
Identification of α-Tomatine 23-Hydroxylase Involved in the Detoxification of a Bitter Glycoalkaloid
Plant and Cell Physiology
Oxford University Press (OUP)
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Editorial papers / Articles
2023/10/01
only
食品における香り計測からの質的評価アプローチ~分析技術の動向と課題
食品と開発
インフォーママーケッツジャパン
2022/09/12
only
Food Metabolomics: Current application for quality evaluation of foods
The Soft Drinks Technology
2020
フードミクスで食品の品質を評価する
(一財)食品分析開発センターSUNATECメールマガジン
2020/04
食品成分分析におけるデータサイエンスの活用
FFIジャーナル
2018
Recent Advances and Applications in Food Flavor Analysis
J.Cook.Sci.Jpn
The Japan Society of Cookery Science
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Proceedings of international conference
2012/02
Conversion of atmospheric green leaf volatiles into defensive compound in intact tomato plants for plant-to-plant signaling
Gordon Research Conferences Plant Volatiles, Ventura (USA)
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Presentations
2024/03/27
Evaluation of changes in aroma characteristics of miso soup during warming and determination of the factors involved
日本農芸化学会2024年度大会
2024/03/25
Stability of DPP-4 inhibitory peptides from edible algae under food processing conditions and gastrointestinal digestions
日本農芸化学会2024年度大会
2023/10/19
おいしさの評価~いろんな成分情報から調べるアプローチ~
日本化学会秋季事業 第13回CSJ化学フェスタ2023
2023/09/10
食用キノコの種類の違いによる香気組成の比較
日本調理科学会2023年度大会
2023/09/09
かつお節粉の保存条件がかつおだしの香気成分組成に与える影響
日本調理科学会2023年度大会
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Awards
2019/03
女性研究者賞(日本農芸化学会)
2015/08
奨励賞(日本食品科学工学会)
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Scientific research expenses adopted task
論理的根拠に基づく和食の風味継承を目指す和風調味料のフレーバーオミクス解析
2011/04-2014/03
Studies on the interactions between odorant and taste component on the improvement of food preference by combination of chemical analysis and sensory evaluation
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Social Activities
2023/11/09-2023/11/09
食品のおいしさの化学~食品の製造や調理で起こる化学反応
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Professional Memberships
JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
日本食品分析学会
JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY
JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE
THE JAPAN SOCIETY OF HOME ECONOMICS
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Committee Memberships
2022/12-present
日本食糧新聞社
食品ニューテクノロジー研究会 企画委員 新技術・食品開発賞 選考委員
2021/10/01-2023/09/30
内閣府食品安全委員会事務局
食品安全委員会専門調査会(香料ワーキンググループ) 専門委員
2021/04/01-2024/03/31
一般財団法人 バイオインダストリー協会
バイオインダストリー奨励賞選考委員会
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